Primii pasi in sala de fitness

Sala de fitness este un mediu nou pentru majoritatea oamenilor si multi au nevoie de un impuls destul de puternic pentru a merge la sala. Corpul nostru este facut pentru miscare, de aceea, pentru o sanatate optima, este absolut necesar sa facem miscare. Nu exista om sedentar care in doar cativa ani sa nu resimta efectele acestui stil de viata defectuos. Cum sportul in aer liber nu ne este mereu la indemana si nici nu prea exista in Romania destule spatii sportive in acest mediu, sala de fitness devine cea mai simpla solutie pentru miscare.


Insa, o data intrat in acest mediu vei intampina mai multe "probleme" pe care voi incerca sa le cuprind mai jos.
Prima problema este chiar a ta, ai vrea sa mergi la sala dar totusi nu o faci din diferite motive, unele dintre ele chiar stupide. Multi au impresia ca merg la sala doar cei care arata deja bine. Nimic mai fals! Cei care arata bine, arata bine pentru ca fac sport dar toti au inceput de jos sau chiar foarte de jos. De obicei, oamenii incep sa vina la sala cand constata ca viata sedentara ii deformeaza sau chiar incep sa aiba probleme de sanatate. Nu stiu cum cineva poate sa se simta bine in pielea lui cand burta da peste curea, cand incepe sa gafaie dupa urcarea catorva trepte, cand se simt fara energie mai mereu si cara degeaba cel putin cateva kilograme inutile.
O sa spun un lucru care multora nu o sa le pice bine: "oamenii sedentari devin pe fiecare zi mai urati, atat fizic cat si moral"! Veti vedea ca cei care nu fac sport sau un alt fel de miscare fizica, intotdeauna il vor lua peste picior pe unul care face o schimbare in viata lui in acest sens, si incearca sa-l determine sa renunte. De aceea sustin cele de mai sus. O minte cu adevarat sanatoasa nu poate exista intr-un corp nefolosit, inert.

Mai sunt cei care spun ca n-au timp pentru sport sau miscare fizica de orice natura si fac din asta o scuza permanenta. Daca vrei cu adevarat sa faci o schimbare, cu siguranta iti vei gasi timp. E ca si cum ai spune ca n-ai timp sa alimentezi masina pentru ca esti prea ocupat sa o conduci. Deci scuza asta eterna este falsa!

A doua problema e acelora care se hotarasc sa vina la sala si au impresia ca nu au nevoie de indrumari, ca totul este simplu. De multe ori am auzit expresii de genul: "ce mare branza, tragi de fiarele alea pe acolo si ceva tot trebuie sa se intample". Cu siguranta se va intampla ceva, cel mai des vei renunta in maxim o luna de zile; cam asta este principalul efect in urma acestei atitudini. Sau chiar te vei accidenta. Fitness-ul nu este simplu. Stiu, pare simplu dar va asigur ca nu este deloc asa! De ce credeti ca majoritatea dintre cei care se duc la sala nu obtine rezultate vizibile nici dupa luni bune de antrenamente?!
Exista si o subcategorie a acestora, cei care citesc cate ceva pe internet si au impresia ca au inteles totul. Uneori si cand vrei sa le dai o mana de ajutor te expediaza cu aroganta spunandu-ti ca stiu exact ce au de facut. In realitate doar au copiat niste programe ale unora care sunt neavizati sau a unor sportivi de performanta, fara sa inteleaga ca acestia din urma au un alt nivel de conditie fizica si ca au ajuns treptat la acel nivel. Daca faci programul de antrenament al lui Arnold, nu vei ajunge niciodata ca Arnold! De ce? Pentru ca toti oamenii sunt diferiti si unici iar tu nu esti Arnold!


O alta problema o reprezinta cei care vin la sala de mai mult timp decat tine, deja dupa o saptamana - doua de antrenamente, toti incep sa se considere un fel de antrenori. Iar tu cand vii pentru prima oara in sala de fintess, toti cei care te cunosc sau ii vei cunoaste, vor incerca sa te indrume. Nu stiu cat fac asta din intentii bune si cat este defapt din sentimentul de superioritate pe care-l au fata de tine - un "novice". Informatia corecta nu este gratis! Cei care ofera informatii gratis, ori iti sunt prieteni foarte apropiati si bine informati (putin probabil), ori habar n-au dar se dau cunoscatori (pentru ca o saptamana sau cateva luni de sala inaintea ta ii face automat "maestrii"), dar si, cum spuneam mai sus, pentru sentimentul de superioritate. De obicei o sala are si un antrenor care poate fi al salii sau poate fi antrenor personal. Apelati la acesta decat la alte surse dubioase. Dar si alegerea unui antrenor este dificila pentru un incepator. Daca nu ai idee cum sa distingi un antrenor bun de unul care are doar o diploma banala, citeste asta.

Daca am trecut de staiile de inceput, incep adevaratele "probleme", iar printre primele ar fi fixarea obiectivelor nerealiste. Daca plecati pe ideea ca in doar 2-3 luni de mers la sala o sa ajungeti sa aveti un corp de invidiat, va inselati amarnic. Nu puteti slabi in mod sanatos 20 kg in 2-3 luni si nici nu veti acumula suficienta masa musculara incat sa aratati precum cei din reviste. Nu exista produse miraculoase si nici antrenamente magice, acelea sunt doar reclame mincinoase! Pentru progrese reale este necesara o munca serioasa iar progresele facute in pasi mici pe timp indelungat. Nu exista salturi sau retete miraculoase. De aici rezulta perseverenta, trebuie sa continuati si iar sa continuati. Daca vi se pare ce necesita prea mult timp, ei bine, timpul oricum trece.


Unele femei se sperie doar la gandul ca ridicarea de greutati le va transforma corpul intr-o versiune masculina. Nimic mai fals! Cresterea musculara nu este atat de usoara pe cat pare, mai ales in cazul femeilor. Daca v-ati dori acest lucru, ar fi nevoie de o munca foarte grea si indelungata. Chiar daca v-ati antrena in directia asta, exista foarte mici sanse sa ajungeti atat de musculoase precum vedeti unele sportive de top. Ele sunt niste exceptii care au in spate ani grei de antrenamente, un genetic pe masura si conditii speciale care le-au ajutat sa atinga acel nivel.

In timp veti putea face diferenta dintre multitudinea de informatii gresite sau preconcepute si cele corecte si potrivite pentru voi si scopul vostru. Important este sa faceti primul pas, apoi pe urmatorii si sa intelegeti ca sportul trebuie sa devina un stil de viata si nu doar o perioada scurta pana la atingerea unor obiective. Nu ezitati sa cereti ajutorul dar nu luati de bun orice si de la oricine. Este amuzant cand vad pe cineva care arata dezastruos  dar da sfaturi pretioase altora, sau pe cineva care a ajuns la un nivel bunicel dar care crede ca ceea ce face el e universal valabil si orice alta metoda e gresita.
Informatia corecta este cheia dar aceasta e din ce in ce mai rara in aceasta lume in care oricine isi da cu parerea fara a avea si argumente solide!


Comentarii