Cum sa iti alegi instructorul de fitness


Cand te hotarasti, in sfarsit, din diferite motive sa te duci la sala, instructorul care te va indruma in continuare poate face diferenta intre succes si esec. Si cum la noi in Romania sunt multi "specialisti" care se pricep la toate, si in acest domeniu vei da de acestia, unii chiar cu diploma sau rezultate in competitii. Am sa va dau ca exemplu tocmai pe regele fotbalului, Gica Hagi! Da, chiar a fost cel mai mare fotbalist de la noi dar este si cel mai slab antrenor celebru. Deci performanta obtinuta ca sportiv nu te face neaparat si un antrenor de succes. Iar in fitness si culturism este si mai dificil din cauza conceptiilor, a informatiilor neavizate, a marketing-ului agresiv si a multor altor aspecte. Asadar, in sala, pe langa instructor, vei intalni multe alte persoane care te va indruma fiecare in alte sensuri incat nu vei mai stii la un moment dat ce faci si de ce o faci. Dar sa ne concentram doar pe instructor, cum il recunoastem daca este unul cu experienta sau unul care doar pretinde ca "stie"?  Mai intai vezi cum arata ceilalti clienti mai vechi si foarte vechi si intereseaza-te de cand profeseaza acest instructor acolo. Daca este de mult timp iar clientii lui arata ca si cum de abia au venit si ei in acea sala, atunci e clar ca nu ar trebui sa-ti pierzi timpul in cu el pentru ca si tu vei arata la fel de incepator dupa luni intregi petrecute acolo. Chiar daca sunt 1-2 persoane care arata bine, asta nu inseamna ca au fost antrenate initial de acelasi instructor, poate acestia au venit deja cu un bagaj solid de cunostinte si poate si cu o alta experienta anterioara.
Deasemenea, un instructor care are un corp foarte bine construit nu este neaparat si un bun instructor. Sunt multi sportivi sau fosti sportivi foarte buni care ulterior au ajuns si instructori sau antrenori dar nefiind la fel de buni si in aceasta postura. Uneori fiind chiar extrem de slabi ca instructori pentru ca cei mai multi nu au ajuns in acel stadiu prin propriile cunostinte, de obicei tot un antrenor i-a adus la acel nivel! Am citit de curand un interviu cu un sportiv profesionist celebru care spunea ca si culturistii profesionisti nu stiu prea multe despre acest sport, ei stiind mai mult despre substantele folosite decat despre tipurile de antrenamente. De aceea foarte multi dintre ei isi angajeaza antrenori, ei nefiind niste experti, nici macar pe aproape. Defapt cei mai multi sunt in aceasta categorie. Am intalnit multi instructori si pot spune ca doar vreo doi erau foarte bine pregatit, in rest toti ceilalti erau slabi sau foarte slabi. Unii dintre ei chiar faceau niste confuzii elementare, uneori amuzante. In Romania si nu numai, instructorii de culturism si fitness sunt foarte slab pregatiti si pe deasupra si aroganti.
Urmatorul pas in aprecierea instructorului consta in intrebarile pe care ti le pune. Daca acesta nu te intreaba de starea ta de sanatate, daca ai suferit sau suferi de anumite boli si de conditia ta fizica actuala, atunci e un mare semn de intrebare asupra nivelului de profesionalism pe care-l are. Dar si daca te intreaba, il poti testa spunandu-i ca suferi de o anumita boala, cum ar fi miopia, iar daca acest fapt nu reprezinta o problema pentru el, ar trebui sa reprezinte pentru tine. Ar trebui sa stie ca in cazul miopiei, antrenamentele cu greutati ar putea sa-ti afecteze si mai rau vederea si ai nevoie de avizul medicului in acest sens.
Tot la primul contact, acesta trebuie sa te cantareasca, sa te masoare, sa te intrebe ce obiective ai, ce alimentatie ai, cat stres exista in viata ta, ce alte activitati fizice mai faci etc. De asemenea trebuie sa-ti dea sfaturi nutritionale generale dar pentru aprofundare ar trebui sa mergeti la un nutritionist. Instructorul de fitness NU are vreo obligatie in a va da un program nutritional, decat daca are o pregatire in acest sens.


Daca acesti pasi au fost trecuti cu brio, trecem la partea de antrenament. Daca pasesti pentru prima oara intr-o sala si instructorul te arunca direct la aparate si te pune sa dai tot ce poti de la primul antrenament, ar trebui sa fugi cat mai repede de acolo pentru ca oricum nu vei mai fi in stare sa revi la sala din cauza febrei musculare excesive pe care o sa o capeti in urma antrenamentelor peste nivelul tau de conditie fizica actual. Si uite asa esti mai aproape de esec.
Am vazut ca acum multi instructori isi etaleaza diferite diplome care le-au obtinut in domeniu dar au o foarte mica experienta in sport. Diploma este doar o hartie fara experienta directa. O diploma de instructor de fitness si un an de "tras de fiare" nu te face un instructor cu adevarat. La fel si invers, degeaba "tragi de fiare" de ani de zile; asta nu te face neaparat instructor in domeniu pentru ca trebuie sa ai de a face cu persoane diferite, cu genetic diferit, trebuie sa ai o anumita afinitate pentru a fi si un bun antrenor. Chiar daca acea persoana arata foarte bine si a descoperit "formula castigatoare" pentru el, nu este o garantie ca este universal valabila sau ca va stii sa te indrume in aceeasi directie. Am intalnit intr-o sala un instructor de fitness care nu facuse niciodata fitness, practica alte sporturi dar nu fitness! Insa, credea el, nu e nimic complicat - "daca ai facut atletism te pricepi la orice sport". Culmea este ca profesa intr-o sala care se credea a fi "cu pretentii" si cu preturi pe masura. Ati avea incredere intr-un fotbalist care brusc ar crede ca poate fi si antrenor de tenis?! In sala unde acesta profesa, nu am vazut nici macar o persoana care ar fi dat macar impresia ca face sport dar el dadea vina pe clienti ca sunt lenesi si ca oricum nu-i asculta sfaturile "avizate".

Mai exista si categoria de instructori si sportivi care vor sa-ti lase impresia ca stiu mai multe decat vor sa-ti arate sau ca detin secrete in domeniu dar care nu sunt pentru oricine. Sunt doar tactici de "prostit" clientii naivi sau slab documentati. Un instructor bun este un om de calitate in primul rand, trebuie sa-l simti ca este onest, pozitiv dar care si argumenteaza ceea ce spune si face.
Instructorul de fitness si culturism trebuie sa te sustina moral, sa-ti explice tot ceea ce urmeaza sa faci si de ce, atat la antrenamente cat si in privinta suplimentatiei, nu doar sa faci cum spune el pentru ca stie el de ce. Trebuie sa te priveasca din punct de vedere sportiv, ca pe un corp unic, pentru ca asa si esti; fiecare dintre noi este asa.
Pentru a reusi in acest sens trebuie sa te dedici 24 din 24, 7 zile din 7. Trebuie sa devina un mod de viata, nu doar niste antrenamente facute in graba si in rest mananci cat vrei ,ce vrei si pierzi noptile. Iar apoi sa dai vina pe instructor ca "nu te invata bine" cand defapt tu te trisezi pe tine insuti. Instructorul nu este totul in reusita si nu este responsabil pentru timpul din afara salii dar este un factor esential la inceput de drum. Un instructor slab pregatit va poate face sa va pierdeti timp, bani si sa ajungeti sa credeti ca nu sunteti facuti pentru sport, indiferent de obiectivele propuse initial. Orice persoana sanatoasa poate obtine rezultate cel putin satisfacatoare. Evident, nu toti putem ajunge campioni dar oricine poate ajunge la un nivel incat sa se simta bine in pielea lui si sa obtina un corp placut la vedere (si la atingere). Totul depinde de voi si de alegerile pe care le faceti!

Comentarii