Ce ne ingrasa?




Alunele ingrasa? Dar bananele? Daca mananc doar o bucatica de ciocolata ma ingras? Am auzit ca biscuitii astia nu ingrasa!
Cred ca toata lumea a auzit genul asta de intrebari si oricine se lupta cu kilogramele in plus si cu tot felul de diete luate de pe net, isi pune acest gen de intrebari. Doar ca, aceste intrebari sunt puse gresit pentru ca cei care pun astfel de intrebari, nu inteleg mecanismul organismului de ingrasare sau slabire. Nu inteleg nici ce sunt macronutrientii si ce efect are fiecare asupra corpului.
Sa le luam pe rand ... nu exista alimente care te ingasa sau care te slabesc, in principiu! Nu aici trebuie sa va uitati prima oara, ci, la totalul de calorii consumate intr-o zi, zi de zi. Dar si acest numar de calorii trebuie sa tina seama de mai multe aspecte, varsta, sex, inaltime si mai ales de gradul de activitate fizica. De exemplu, daca o persoana de 50 de kg care este sedentara, are un necesar caloric de aproximativ 1250 Kcal/zi, altfel stau lucrurile daca aceasta devine activa sau foarte activa, necesarul caloric crescand substantial. Acest numar de calorii este necesar pentru mentinere. In cazul in care aceasta persoana imaginara ar vrea sa slabeasca, trebuie sa consume mai putine calorii decat acel necesar, sa zicem 800 Kcal/zi. Dar corpul tot are nevoie de acele 1250Kcal. De unde ia restul de 450Kcal? Din grasimea de pe corp. Stratul adipos este energie stocata de catre corpul nostru pentru perioade in care nu ar putea sa-si asigure necesarul de alimente. Asadar, mai spulberam si acel mit cum ca grasimea se transforma in muschi - niciodata! E ca si cum ai spune despre o masina ca benzina din rezervor se poate transforma in caroserie.
Sa revenim, daca persoana noastra imaginara este in acel deficit si consuma doar 800Kcal/zi, iar in acele calorii consuma si cate o banana, ingrasa acea banana sau nu? Ati prins ideea, evident ca nu, indiferent ce ar manca daca nu trece de acea bariera calorica. Doar ca, trebuie respectat un anumit raport de macronutrienti, astfel incat sa existe un echilibru. Nu doar acel nr de calorii conteaza. Daca ar fi asa, ai bea cateva pahare de cola pe zi si ti-ai asigura necesarul caloric. Dar defapt nu te-ai hranit cu nimic, pentru ca acele pahare de cola nu contine nimic in afara de zahar si coloranti; nu contine necesarul de proteine, de carbohidrati complexi, de grasimi, de fibre, de vitamine & minerale etc. Caloriile sunt doar o unitate de masura a energiei, nu-ti spune si daca te-ai hranit corect pentru a fi sanatos si functional. De aceea sunt daunatoare acele diete care exclud pe o anumita perioada alimente de baza, ai nevoie zilnic de toti acesti macronutrienti, nu doar cateodata. Mai ales daca vrei sa te apuci si de sport!
Unii oameni spun ca ei nu pot trai fara ceva dulce! Nimic mai fals, dulcele nu este o nevoie decat daca ai caderi bruste ale glicemiei, dar asta e deja o problema medicala. Nevoia de dulce este o dependenta, in nici un caz o nevoie. Asa cum nu exista nevoia de a bea alcool sau de a fuma o tiagara. Comparatia nu este exagerata, zaharul fiind in multe cazuri cam la fel de nociv. Conform unor studii, se pare ca zaharul este un declansator a unor forme de cancer si nu numai. A nu se confunda cu nivelul zaharului din sange, care nu se refera la zaharul din comert. De aici si confuzia unora. Zaharul din sange se refera defapt la nivelul de glicemie, nu la zaharul pe care-l adaugam noi in alimente si care este extrem de nociv. Nevoia de dulce este o dependenta care este alimentata si de propia minte, spunandu-ti mereu ca nu poti sta fara. Trebuie sa faci diferenta intre nevoie si dependenta, asa ca, pentru ultima oara, nevoia de dulce NU este o nevoie! Si da, cu putina vointa, poti scapa de ea.
Un ultim sfat, nu mai copiati dietele altora pentru ca toti suntem diferiti fizic si nu mai urmati diete la moda inventate de persoane obscure. Dietele bine puse la punct sunt personalizate si functioneaza doar pentru acea persoana, nu pentru toata lumea.
In principiu, defapt totul este simplu - daca ai 100kg si vrei sa ajungi la 80kg, atunci redu portiile de mancare ca si cum ai deja 80kg. Mai complicat este sa te alimentezi corect, ca la final sa fii mai sanatos si sa nu pierzi masa musculara in acest proces si sa arati in forma, iar un nutritionist te poate ajuta enorm in acest sens. Stiu, noi romanii nu investim in sanatatea noastra, credem ca e simplu. Dar cati oameni ai vazut esuand in aceasta lupta cu kilogramele?! Cu siguranta cu mult mai multi decat cei care au apelat la un specialist si nu au mai pierdut timp si si-au deteriorat si sanatatea. In aparenta este simplu, dar daca chiar ar fi asa simplu, nu ar mai exista oameni grasi si nici nutritionisti!
Iar ca sa raspundem la intrebarea initiala "ce ne ingrasa?" - ne ingrasa mancarea prea multa, nesanatoasa, dezechilibrata si lenea/miscare insuficienta. Restul sunt scuze!

Pune-ti urmatoarea intrebare - de ce mananc? 

Mananci pentru supravietuire, pentru pofte sau/si pe fond nervos? Daca e doar de supravietuire, chiar ai nevoie de atat de multa mancare ca sa supravietuiesti? Crezi ca stramosii nostrii mancau de cateva ori pe zi si aveau mancarea la discretie? In niciun caz! Aveau zile intregi fara niciun pic de mancare, si cu toate astea au supravietuit. Traim vremuri atat de bune cum nu au fost niciodata in istorie dar nu realizam ca doar generatiei noastre ni se intampla asta. Mancarea si multe alte lucruri nu au fost niciodata la discretie. Asa ca, nu mancam pentru supravietuire, mancam mai mult de pofte pe care ni le satisfacem zi de zi, atat de mult si atat de des incat corpul nostru nu face fata la atata abundenta.

Trebuie sa invatam sa mancam corect si sa consumam alimentele care ne fac bine si nu un rau asa cum este multa mancare la moda!

Pentru planuri nutritionale si de antrenament, ma gasiti pe Instagram la acest LINK 

Comentarii