Suntem prosti cu totii!




Cred ca fiecare dintre noi putem numi ceva anume care ne deranjeaza cel mai mult. Pe mine ma deranjeaza prostia. Nu, nu arat cu degetul catre altii ca sa par eu cel destept. Ma refer la prostia care,  fie ca recunoastem sau nu, este in noi toti. Evident, gradele si formele sunt diferite dar cu totii suferim de prostie. Desi ne descurcam foarte bine in anumite domenii si vedem lucrurile destul de clar in anumite aspecte ale vietii, asta nu inseamna ca avem intotdeauna dreptate. Defapt, cu cat suntem mai destepti sau buni intr-o anumite directie sau domeniu, cu atat mai prosti suntem in altele. Inteligenta si prostia traiesc si ele intr-un echilibru.
Dintre toate formele de prostie, consider ca cea mai periculoasa forma este aceea cand prostul este absolut convins ca toate gandurile lui sunt adevarate si corecte. Forma aceasta de prost este capabila sa mearga pana in panzele albe in apararea ei, pana la gesturi vulgare sau chiar inumane. Prostul care se crede destept nu face decat o contorsionare groteasca astfel incat propiul dos ajunge sa acopere toate simturile ce sunt la nivelul capului. In tara noastra, pare a fi forma cea mai intalnita de prostie. Nu vreau sa intru cu discutia in politica dar este suficient sa vedeti ce fel de oameni au fost votati in ultimele decenii. Fix in categoria asta intra si cei care nu voteaza deloc. Ambele tabere sufera de aceeasi forma a prostiei. Sunt convinsi fara urma de indoiala ca doar calea lor este corecta si nici nu vor sa auda de oricare alta varianta posibila. Orice altceva este in afara bulei personale, este obligotoriu dubios si gresit.
Eu sunt din categoria prostilor care stiu ca nu stiu, prostii care se indoiesc de orice si oricine, inclusiv (dar mai ales) de propia persoana. Cel mai mult ma deranjeaza ca nimeni nu stie raspunsul la anumite intrebari esentiale si ca stiu atat de putine incat orice raspunsuri mi-as da, ele cu siguranta sunt doar pentru linistea propiei minti, cel mult incomplete, daca nu, chiar gresite cu desavarsire. Ma deranjeaza ca sunt prost si nu stiu. Ma deranjeaza ca uneori am actionat impins de niste convingeri atat de stupide incat mi-e rusine doar sa-mi amintesc, daramite sa le mai si povestescu cuiva. Da, toti avem unele convingeri pur personale, pe care nu le spunem nimanui ... sunt false si stupide; asta-i adevaratul motiv pentru care nu le impartasim cu nimeni. O parte din noi stie ca acolo salasluieste prostul din noi si de aceea tace. Ma deranjeaza ca am atatea intrebari la care nu o sa aflu niciodata raspunsul iar viata este atat de scurta pentru altele.
Unii aleg sa nu se mai intrebe deloc dar pentru mine asta e mai rau decat moartea fizica, e o moarte a spiritului! Intreb si ma intreb in continuu pentru ca stiu ca sunt prost! Si cu cat aflu mai multe, imi dau seama ca sunt defapt, nu doar un simplu prost, ci, extraordinar de prost!

Comentarii