Retetele succesului




Exista o reteta a succesului? A reusit cineva, vreodata, sa obtina succesul in urma unei retete sau in urma citirii unei carti de acest gen? Eu n-am auzit niciodata.
Am vazut recent un discurs al lui Arnold Schwarzeneger despre succes si cum sa-l obti. Desi l-am admirat intotdeauna, discursul lui este o mare prosteala. Oare numai el si-a dorit si a facut tot ce se poate pentru a ajunge in varf? Oare numai el s-a gandit la "princiile" acelea (scop, viziune, multa munca, ignorarea negativistilor etc)? Desigur ca sunt multi alti oameni care fac extrem de mult pentru a ajunge in varf. Dar varful este un loc extrem de mic, de aceea se si numeste varf. Sunt milioane de oameni care ar merita din plin un loc acolo. Insa, nici o reteta nu garanteaza succesul, nimic nu-l garanteaza. Norocul este un ingedient major. Dar cati ar recunoaste ca o buna parte a succesului lor se datoreaza norocului?! Nu ne sta noua in caracter sa ne asumam toate meritele atunci cand se intampla ceva pozitiv si sa gasim vinovati externi atunci cand ceva merge prost?!
Evident, nu poti sta cu mainile in san si sa astepti sa dea norocul peste tine. Nu functioneaza asa! Pe langa munca si talent, ai nevoie foarte mult de acel noroc. Dar munca si talentul nu garanteaza niciodata succesul, ci, doar impreuna cu norocul. Trebuie sa fi omul potrivit la momentul si in locul potrivit, altfel, nu vei fi niciodata in acel loc foarte mic care se numeste varf!
Restul sunt doar vorbe goale. Ca tipul care a scris o carte despre cum sa devii bogat dar nu avea bani s-o publice. Unii dintre speakerii motivationali sunt doar niste smecheri sau chiar ratati, nestiind sa faca nimic altceva. Impotentii dau lectii despre cum sa faci sex. Altii, sunt oameni de succes dar chiar si facand exact ceea ce fac ei, tu nu vei ajunge niciodata in locul lor. Fiecare om este diferit si are un drum unic in viata. Nu exista retete ale succesului si nici retete universal valabile de a rezolva probleme personale.
Accepta cine esti si cauta drumul tau unic in viata! E ca in povestea aceea cu un vultur crescut la o ferma de gaini, care si-a dat seama intr-o zi ca nu e gaina si si-a luat zborul cu usurinta. Apoi toate gainile au crezut ca si ele pot face acelasi lucru cu aceeasi usurinta. Dar nu a fost sa fie! Daca te-ai nascut gaina, nu poti fi niciodata vultur! E doar o pierdere de timp sa incerci sa devi ceva pentru care nu esti facut si doar pentru ca ai vazut ca altcineva a putut. Cei mai multi speakeri motivationali au esuat in propia viata si vand gogosi. Nimeni nu are retete ale succesului si nimeni nu-ti poate rezolva problemele! Poti fi ajutat de catre un specialist, daca e nevoie, dar in privinta succesului, nu cauta retete!
La fel functioneaza si intalnirea cu o femeie sau un barbat (dupa caz) - nu pleca de acasa cu vreo reteta a succesului in cap pentru ca o sa esuezi lamentabil!
Gaseste-ti propiul drum si propia reteta! Nu exista alta!

Comentarii