Puterea de a spune Nu si beneficiile ei




Este un film cu actorul Jim Carrey in care isi propune sa spuna Da la orice provocare. Pentru el era foarte greu sa accepte orice altceva ce era in afara propiului mediu. Este o problema in a spune DA la timpul potrivit si persoanelor potrivite. Dar asta e o alta discutie ce o sa o dezvolt intr-o alta postare.
Cu puterea de a spune NU, lucrurile stau putin diferit. Si nu ma refer la situatiile in care oamenii spun "nu" doar de frica, ma refer la acel NU spus cu mare curaj. Oamenii nu stiu sa spuna NU si cand sa o spuna. De cate ori nu ai fost de acord cu o propunere, din diverse motive, dar pe care, in realitate, nu voiai sa o faci? De cate ori nu ai acceptat prietenia cuiva sau chiar o relatie cu toate ca nu era ceea ce iti doreai? De cate ori nu ai ajutat pe cineva, cu bani sau altceva, desi nu voiai sa o faci?
Cunoaste-te pe tine insuti! Poate parea ciudat dar daca nu reusesti sa aflii si sa stii cine esti, nu vei putea sa spui NU atunci cand trebuie si cui trebuie. Pentru ca apare indoiala, la orice propunere sau persoana nou aparuta in viata ta. Daca nu-ti stii foarte clar valoarea si ceea ce-ti doresti, cum vei sti cand sa spui NU? Tot din aceasta cauza, te poate darama o critica sau te poate face sa te simti mai sus decat esti o lauda. Iar cu laude nefondate poti fi foarte usor manipulat daca nu-ti cunosti limitele si dorintele. Poti fi dus pe drumuri care nu sunt in interesul si avantajul tau. Dar, odata cunoscut propiul EU, cu bune si cu rele, nu te poate atinge o critica rautacioasa si vei afla imediat care sunt persoanele false din jurul tau, acestia iti vor aduce acele laude exagerate. In cazul fericit, aceste laude te pot amuza.
Daca nu spui NU oamenilor si situatiilor pe care nu le doresti cu adevarat, cum poti face loc celor care chiar ar conta cu adevarat?! Cum ai putea sa-i "vezi", sa-i gasesti si sa-i descoperi daca iti ocupi timpul cu ceea ce nu vrei?! Desigur, vor exista perioade de singuratate dupa ce faci curatenie. Dar nu te speria, perioadele acestea te vor ajuta foarte mult, te vor ajuta sa faci curatenie si in tine insuti!
Spune NU atunci cand trebuie si vei fi rasplatit cu ceea ce conteaza cu adevarat!

Comentarii