Sa fii destept nu e totul



Toti oamenii frumosi stiu ca sunt frumosi, indiferent de modestia afisata. La fel se intampla si in cazul oamenilor destepti, acestia sunt constienti de acest lucru si isi asteapta recompensa. Si pentru ca intotdeauna exista un revers al medaliei, nici in acest caz nu exista exceptie. Problema majoritatii oamenilor destepti, este aceea ca sufera de lipsa de actiune, asteapta ca altcineva sa-i descopere si sa le recunoasca meritele. Nu sunt constienti ca trebuie sa se demonstreze pe ei insisi, de foarte multe ori incepand foarte de jos. In schimb, paradoxal, prostii au idei putine dar insista cu acestea pana reusesc sa faca ceva cu ele.
Si cum totul are legatura cu copilaria, cred ca si problema oamenilor destepti are radacini tot acolo. Ce fac in general copii destepti? Pai in general invata iar cand fac si alte activitati, de obicei, acestea sunt statice. Prea mult invatat, prea multa presiune si prea putina activitate fizica, ce implica miscare, implicare, competitivitate si socializare cu ceilalti copii. Nu este aceeasi competitivitate la invatatura ca aceea dintr-un joc de fotbal, de exemplu. Cand spun joc de fotbal, nu ma refer la FIFA, ci , la cel adevarat. Rari sunt copii ce beneficiaza de un echilibru in cresterea si educatia lor. Vinovati sunt toti, de la parinti la invatatori pana la intreaga societate.
Parintii fac greseala de a exploata la maxim capacitatea unui copil, de a avea performante scolare, de a pune mai multa presiune decat este cazul. Deseori mi-a fost dat sa vad parinti care isi cearta copii ca au luat o nota mai slaba la materia X. Ce conteaza ca in rest are numai 10, copilul lor trebuie sa-i faca mandrii, sa fie un mic robotel.
Eu personal consider ca este o greseala in a pune un accent atat de mare pe scoala si invatat, ba din contra, mi-as invata copilul sa invete fara a pune pret pe note, iar ceea ce nu-i place sa fie doar la un nivel satisfacator. Important e sa aiba timp si de copilaria lui, sa-si dezvolte si sa-si descopere si alte abilitati. A-ti lasa copilul 2-3 ore la calculator, ca recompensa pentru invatat - asta nu-i copilarie. Nu asa cresti un copil pentru a deveni independent, chiar si fata de tine ca parinte. Copii nostrii nu sunt niste bunuri personale, nu pe noi trebuie sa ne faca mandrii, ci pe ei. Chiar daca sunt ai nostrii, ei sunt totusi alti oameni, ne seamana dar nu sunt niste copii ale noastre, sunt unici. Copii trebuie crescuti pentru a-si parasi parintii, nu pentru a le fii indatorati.
A fii destept nu e totul! Cresteti copii care stiu sa devina independenti si adaptabili, nu copii cu diplome. Am suficiente exemple de fosti copii de top in scoala, actuali maturi cu probleme. Dar si de copii care erau undeva la mijloc insa au reusit destul de bine sa se adapteze.
De obicei parintii care n-au reusit in viata, cred ca stiu cumva reteta succesului pentru copii lor. De obicei, atribuie vina insuccesului lor - lipsei de invatatura, ceea ce este partial adevarat. Dar a fii destept nu e totul!
Jack Ma, un mare businessman chinez, a spus la un moment dat ceva de genul: nu trebuie sa fii printre primii in clasa ta, e in regula sa fii la mijloc, atata timp cat notele tale nu devin slabe. Numai acest gen de persoana are timp sa-si dezvolte si alte abilitati!
Oamenii destepti au fost crescuti sa repete ce au memorat si sa primeasca nota cuvenita, sa fie recompensati si recunoscuti pentru capacitatea de a reproduce descoperirile si viziunea altora. In viata nu da nimeni doi bani pe tine daca nu stii sa faci ceva cu toate cunostintele acumulate, daca nu lupti pentru tine, daca nu-ti castigi respectul. Vei fi doar un pion pus intr-un loc relativ caldut din care sa-ti astepti pensia in liniste.
Doar gandind despre viata, asta nu inseamna ca o si traiesti!

Comentarii