Sport versus sanatate


Constat ca se pierde usor usor ideea de sport pentru sanatate in locul ideii de sport doar pentru frumusete. Majoritatea incep sa faca sport pentru estetica si mai putin pentru sanatatea lor. Daca este pus in fata acest scop al frumusetii si pe locul doi sanatatea (sau chiar deloc) atunci exista o disponibilitate foarte mare de a folosi metode care-ti pun sanatatea in pericol, uneori ajungandu-se chiar la deces. Nu sunt putini sportivi de performanta sau amatori care au murit folosind metode care le-au fortat corpul dincolo de limitele suportabile. Dar nu se vorbeste despre acestia pentru a nu se aduce imagine negativa asupra sportului in general. Bineinteles, nu sportul fiind de vina, ci metodele folosite spre a ajunge cat mai repede la scopul dorit si atitudinea gresita. Daca scopul frumusetii sau a unei anumite performante primeaza, te poate face chiar sa renunti destul de repede cand realizezi cat de greu se ajunge acolo sau cu ce sacrificii. Scopul principal ar trebui sa fie sanatatea si placerea de a face miscare iar forma obtinuta sa fie un castig secundar. Rezultatele vor veni oricum, atat fizice dar mai ales psihice. Multi nu realizeaza ca cele mai mari beneficii de pe urma sportului sunt mai ales pe plan psihic. Iar cand mintea devine mai relaxata si mai increzatoare, totul devine mai usor si pe alte planuri.
De vina este mass media si personajele promovate care ne arata doar imaginea poleita de suprafata. Uitam adesea sau pur si simplu nu stim ca acele modele pe care le vedem in mass media, au foarte multi ani in spate de sport si/sau au folosit metode care nu au neaparat legatura cu sanatatea. De exemplu, culturistii pe care-i vedem in reviste cu muschii foarte bine reliefati, separati, striati, pompati si patratele foarte evidente, nu sunt in aceasta forma tot timpul anului, ci doar cateva saptamani dupa diete drastice si multe alte substante folosite. Sa nu ne facem iluzii, formele de exceptie atinse nu pot fi mentinute pentru perioade foarte lungi de timp sau pentru totdeauna. Va atasez cateva poze cu cativa culturisti celebrii pentru a vedea cum arata ei defapt in cea mai mare parte a anului si cum arata pentru scurte perioade de concurs, de unde avem impresia gresita ca defapt asa arata tot timpul. Nu poti avea castiguri in masa musculara pe deficit caloric si in mod natural. Daca vrei sa pui ceva muschi, trebuie sa te astepti si la ceva grasime in plus in aceasta perioada. Desigur, daca nu mai vrei sa progresezi in marime la un moment dat, poti mentine o forma fizica si un aspect bun pe intreaga perioada a anului.





Multi nu inteleg ca exista perioade si cicluri diferite de antrenament, cu tipuri diferite de alimentatie si nu tot timpul ti se vad patratelele la fel de bine. :)
Nici nu te apropii de acest scop venind la sala in ianuarie ca pana la vara sa arati ca in revista si doar cu un regim alimentar de 2-3 luni. Pentru un corp frumos si armonios trebuie sa muncesti cel putin 2-3 ani, uneori si mai mult daca nu ai un genetic prea grozav. Si nici nu ar trebui sa-ti pui in cap ca vrei sa arati ca X, ci ca vrei sa scoti ce e mai bun din corpul tau, sa te autodepasesti pe tine, sa concurezi doar cu tine, cu nimeni altcineva. 

Iar daca vorbim de regimurile pentru slabit, te doare capul de cate formule magice o sa gasesti pe internet. Realitatea e ca cele mai multe dintre ele sunt aberante si chiar iti pun sanatatea in pericol. Acele regimuri de obicei sunt alcatuite in asa mod incat te priveaza de multi nutrienti de baza, de aceea iti pot pune sanatatea in pericol in timp. Suntem omnivori, acesta este un fapt de necontestat. Fie ca incerci regimul vegetarian sau dukan, te indepartezi defapt de adevarata natura a omului din punct de vedere nutritional. Sunt intr-adevar oameni bolnavi pe care-i poate ajuta intr-o oarecare masura un regim vegetarian dar noi nu vorbim despre oamenii bolnavi. Adesea, acestia ajung bolnavi mai mult datorita regimului sedentar si mai putin din cauza alimentatiei. Defapt, sedentarismul te conduce la boala in mod sigur chiar daca mananci 100% sanatos. Un sedentar este mai predispus la a consuma alimente nesanatoase si alte substante daunatoare, pe cand o persoana care face sport, are tendinta de a manca si sanatos si de a se feri de anumite produse/substante daunatoare sanatatii.

Sedentarismul ucide lent dar sigur, sportul aduce beneficii foarte mari atata timp cat scopul principal al acestuia este sanatatea si abia apoi esteticul. Deasemenea trebuie sa avem rabdare, rezultatele vizibile nu apar peste noapte, dar ele vor veni cu siguranta daca ne bucuram de miscarea in sine.




Comentarii