Crearea de planuri personale



Cand ne facem planuri personale de mari strategi, avem tendinta de a ingheta totul in mintea noastra. Oameni, relatii, situatii ... in planurile noastre imaginate, totul ingheata, uitam ca totul se schimba chiar in momentul planificarii. Lucruri independente de vointa noastra se schimba in mod continuu. Viata inseamna miscare iar miscarea inseamna schimbare, in nici un caz intarirea stabilitatii. Viata inseamna rupere si reconstruire, adaptare prin modificari continue. Chiar in aceasta clipa, toate lucrurile sunt deja diferite.
Nu mai luam in calcul nici macar schimbarea noastra in acest plan. Maine nu mai esti cel de azi, maine este posibil sa nu mai simti la fel ca azi, maine e posibil sa nu mai vrei ceea ce voiai azi sau chiar sa vrei si mai mult. Orice este posibil.
Sa nu ne mai facem planuri?! Nu asta voiam sa spun, ci, ca trebuie ca planul sa aiba o baza dar detaliile trebuiesc stabilite si modificate din mers. Adaptare spontana.
Defapt, a avea un plan, e cea mai buna solutie pentru reusite decat de a merge la noroc. Norocul ti-l faci singur in 99,99% din cazuri. Extrem de rar ajungi intr-o pozitie favorabila pentru care n-ai muncit din plin. Defapt, daca nu ai un plan intr-o actiune dorita de tine, ai 99% sanse sa esuezi. Majoritatea oamenilor, cand iti spun ca isi doresc aia sau isi doresc sa devina intr-un fel anume, cand ii intrebi ce plan au in directia respectiva sau chiar ce fac in acea directie, de obicei nu fac nimic, doar raman la stadiul de dorinta. De ce? Motivul principal ar fi neintelegerea faptului ca orice dorinta ca sa fie dusa la indeplinire, necesita schimbari sau chiar transformari radicale in viata personala exterioara sau interioara. Ca sa ajungi acel cineva, trebuie sa devii acel cineva, sa te debarasezi de tine cel de azi, sa devii alt om. Iar ca sa faci asta, de multe ori aduci neplaceri si in viata altora pentru ca-i obligi si pe ei la schimbare, te pierd pe tine cel de azi.
Concluzia pe care o tragem este aceea de a ne face mereu planuri in directia dorita dar acestea sa fie flexibile, deschise catre orice schimbare de tactica, catre orice schimbari care pot deveni sau pot fi transformate in oportunitati.
Un plan rigid este din start esuat pentru ca totul in jur tocmai s-a schimbat!

Comentarii

  1. Foarte bine spus ! Planurile trebuiesc sa fie flexibile te referi ca trebuie sa ne facem planuri care au o baza puternica, dar sa fim deschisi la schimbari si sa acceptam asta pentru ca totul se schimba. Eu cred ca trebuie sa avem planuri realiste si indeplinirea lor arata de cele mai multe ori motivatia noastra pe care o avem sa ducem planul la bun sfarsit. In plus , daca nu acceptam schimbarea din jurul nostru, cele mai "marete" planuri pe care le putem avea , mai ales cele care necesita o perioada indelungata de timp pentru indeplinire, nu putem realiza concret si viabil.
    Cred ca ar trebui sa incepi sa scrii o carte ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de aceeasi parere cu Domnul Dragoi Vasi,chiar ar trebui sa scrii o carte!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu