Secretele Culturismului

Secretul cel mai mare este acela ca nu exista niciun secret!
Foarte multi oameni se antreneaza o perioada relativ mare fara a obtine rezultatele asteptate sau atat de mari pe cat obtin altii. De aici porneste ideea ca aceia care au obtinut rezultate remarcabile detin cumva un secret iar acest lucru este alimentat si de cei care denatureaza in mod intentionat adevarul. Desigur, exista detalii importante care fac diferenta, acele subtilitati si cunostinte care vin odata cu experienta, dar nu exista secrete in adevaratul sens al cuvantului. Informatia necesara exista "acolo", trebuie doar s-o cauti, s-o asimilezi si s-o intelegi. Problema este ca toti cei care vin la sala au impresia ca acest sport este extrem de simplu, in realitate el fiind extrem de complex si trebuie sa ai informatii foarte bune in nutritie, anatomie, biologie, chimie, stiinta sportiva, psihologie etc pentru a obtine rezultate bune si foarte bune. Nu este deloc simplu, defapt este foarte complicat si complex dar nu exista secrete. Personal am fost intrebat de multe ori care este secretul rezultatelor mele si de fiecare data i-am " dezamagit". Conteaza foarte mult si geneticul, din cauza aceasta trebuie sa te compari cu tine insuti, nu cu ceilalti. Dar geneticul nu este totul, o determinarea mai mare a unuia mai slab ii poate aduce rezultate mai bune decat unuia mai bine dotat dar mai putin hotarat si inteligent.  Sa zicem ca ai in brat 30 cm cand incepi sa te antrenezi iar un altul are 35 cm iar dupa un an de antrenamente tu ajungi la un brat de 38 cm iar celalalt la un brat de 40 cm; asadar, chiar daca la prima vedere tu pari mai slab ca cel cu 40 cm in brat, defapt ai obtinut rezultate mult mai bune pentru ca el a avut un start mai bun dar a crescut doar 5 cm pe cand tu ai crescut 8 iar in timp este foarte posibil sa-l intreci.
Da, necesita mult timp, cautari, contacte cu diferiti sportivi/antrenori (pentru ca unele lucruri trebuiesc aratate in mod direct pentru a fi pe deplin intelese), carti, bani, diferentierea bullshit-ului de adevar, experimentarea directa a diferitelor metode de antrenament etc pentru a intelege cum functioneaza culturismul. Cel mai usor de descoperit care sunt cunoscatorii si care sunt "expertii de carton" atunci cand fac o afirmatie, este sa-i intrebati "de ce asa si nu altfel". In general nu stiu sa explice ceea ce sustin iar daca totusi reusesc sa va dea o explicatie dubioasa nu aveti decat sa verificati, pe internet sau carti ca informatie, sau sa experimentati pe voi.
O atitudine dubioasa a multora care vin pentru prima oara intr-o sala este ca au o incredere oarba in cineva cu o oarecare vechime sau chiar in "instructor" care de multe ori nu este instructor. Asta nu e un sport de echipa, trebuie sa gasesti singur multe raspunsuri, sa intelegi ceea ce trebuie sa faci sau sa nu faci in sala si in afara ei, sa intrebi si de multe ori sa platesti pentru a afla raspunsuri. Nu iti va spune nimeni raspunsurile pe care le afli doar odata cu experienta doar pentru a te ajuta pe tine sa scurtezi drumul pana la rezultatul dorit. Si daca ti le-ar spune, s-ar putea defapt sa nu le intelegi pe deplin.
Dar secretul este ca nu exista secrete, este doar multa informatie de asimilat!

Comentarii