Cum se realizeaza cresterea musculara



Ca sa reusesti sa ai castiguri musculare, unul dintre primii pasi pe care trebuie sa-i intelegi, este procesul cresterii musculare. Antrenamentul este doar un stimul, muschii NU cresc la sala! In timpul antrenamentului se produc daune musculare, mai precis, rupturi ale microfibrelor musculare, iar corpul, prin procesul de adaptare, repara acele rupturi si (ca sa spunem simplu) adauga/creste alte fibre musculare ca la urmatorul stimul/antrenament de acest gen sa poata face fata mai usor. Aceste reparatii si cresteri se produc in timpul din afara salii iar corpul tau ia nutrientii necesari pentru constructie din mancarea si suplimentele pe care le consumi. Deasemenea, odihna dintre antrenamente are un rol foarte important in recuperare. Cu alte cuvinte, cresterea musculara se produce "acasa", nu in sala.
"Materialele" pentru constructie se numesc proteine, ele sunt ESENTIALE vietii! Toate tesuturile din corpul nostru sunt construite din proteine. Multi se sperie putin cand aud cuvantul proteine neintelegand prea bine ce inseamna acestea si ce rol au in organism. Chiar daca nu faci sport, tot ai nevoie de ele pentru a supravietui, in special pentru repararea tesuturilor deteriorate. Daca va uitati la emisiunile de supravieturie de pe Discovery, veti vedea ca prima sursa de hrana cautata este cea de proteina. Multi cred ca proteinele se gasesc doar in suplimente, ca si cum acestea ar fi un produs sintetic. Proteinele fac parte din natura iar suplimentele proteice se fac tot din surse naturale. Defapt, atunci cand mananci carne, peste, oua si lactate - mananci si proteine. Mai sunt si alte surse de proteine dar acelea sunt incomplete, nu au toti aminoacizii esentiali pentru corpul uman. Proteinele si grasimile naturale sunt esentiale supravietuirii; nu exista carbohidrati esentiali. Corpul nostru poate supravietui doar mancand proteine si grasimi, fara carbohidrati, dar nu poate supravietui doar mancand carbohidrati. Insa acestia (carbohidratii) sunt necesari ca sursa de energie pentru antrenamentul anaerob de tip culturist, din ei se produce glicogen, sursa de energie imediata pentru muschi. Corpul poate produce glicogen din grasimi si din proteine dar nu este eficient atunci cand urmarim cresterea musculara sa folosim proteinele pe post de energie in loc sa le folosim pentru rol plastic (constructie) si sa mergem pe deficit caloric. De aceea trebuie sa avem un aport caloric mare cu un consum destul de mare si de carbohidrati. Dar daca sunt consumati in exces, ne vom ingrasa destul de usor si mult. De aceea, consumul de carbohidrati trebuie sa fie in raport cu consumul nostru energetic. In faza de acumulare a masei musculare este normal sa ne si ingrasam putin insa daca punem mai multa garsime decat masa musculara, atunci vom taia din consumul de carbohidrati si probabil si din cel al grasimilor dar nu din proteine.

Ca sa simplificam putin lucrurile, sunt cateva etape, care, toate la un loc, formeaza un intreg. Daca una dintre etape este deficitara, cresterea musculara nu se produce. Etapele sunt: antrenamentul (stimul) - alimentatie bogata in proteine + suplimentatie - odihna. Nici o etapa nu este mai presus ca celelalte, toate sunt importante. De aceea se spune ca fitness-ul si culturismul este defapt un mod de viata pentru ca este foarte important si ce mananci, cat mananci, cand mananci, daca te odihnesti suficient si ai un mod de viata curat si disciplinat. Este mult mai important ce faci in afara salii, atunci cand defapt se produce cresterea musculara. Antrenamentul de la sala este doar stimul iar impreuna cu toate aceste lucruri formeaza un intreg, fara de care nu ar exista progres!

Comentarii