Starea anabolica


Este mai usor sa slabesti decat sa te ingrasi sau sa acumulezi masa musculara. Dar ca sa iei in greutate, trebuie sa creezi in corp o stare anabolica si sa o mentii pana la indeplinirea obiectivului. Asa cum am mai spus in alte articole, exista un lant de lucruri care trebuiesc mentinute in vederea construirii masei musculare dar la baza tuturor este sistemul hormonal. Degeaba te antrenezi corect, degeaba mananci sanatos si te odihnesti suficient daca nu ai si un nivel mare de hormoni anabolici in corp. Exista si inversul acestei situatii, in care o persoana se antreneaza de multe ori haotic, nu mananca la timp, pierde nopti, poate mai si fumeaza si bea alcool dar cu toate astea arata mai bine decat altul care incearca sa faca totul ca la carte. Il ajuta geneticul si mai ales sistemul lui hormonal. Hormonii sunt ceva "magic", cu ei poti deveni incredibil de musculos intr-un timp scurt iar fara ei te poti chinui o viata intreaga si vei obtine doar rezultate mediocre. Tot ei iti sustin cresterea in perioada pubertatii si a adolescentei, indiferent cat de bine sau de prost mananci, tot vei creste in aceasta perioada.

Dar exista posibilitatea de a mari nivelul hormonilor anabolici in mod natural? Evident ca da, defapt, daca nu reusesti asta nici nu vei obtine rezultate vizibile. La inceput, vei avea un raspuns din partea organismului, aproape orice incepator obtine rezultate daca nu renunta la antrenamente dupa prima luna. Insa dupa 6 luni - maxim 1 an incepe adevarata munca si stiinta in culturism. Dupa aceasta perioada nu mai merge cu orice fel de antrenament, nu mai merge sa mananci aiurea si nu mai merge fara suplimente. In timpul antrenamentului corpul tau secreta hormoni anabolici, asta daca te antrenezi corect, cu greutati libere si mari iar antrenamentul tau nu dureaza mai mult de 1- 1,5 ore. Daca o freci cu exercitii de izolare folosind greutati mici si nici ducand seturile pana la epuizarea momentana, atunci nu vei obtine un raspuns anabolic din partea organismului, decat consumi cateva calorii si atat. Dar sa presupunem ca faci totul corect la sala. Ca sa mentii nivelul hormonilor anabolici la cote ridicate si dupa antrenament, trebuie sa mananci la fiecare 3-4 ore si fiecare masa sa contina si proteine iar numarul de calorii consumate pe intregul parcurs al zilei sa fie ridicat. Cat de ridicat? Mananci din ce in ce mai mult pana incepi sa cresti, fiecare are nevoi diferite.
Lipsa odihnei face corpul sa secrete hormoni catabolici, adica inversul celor anabolici iar noi nu vrem asta. Deci odihniti-va atat cat trebuie si ori de cate ori simtiti nevoia.
Pauzele dintre antrenamente contribuie si ele la mentinerea starii anabolice. Nu trebuie sa antrenezi iar o grupa musculara pana aceasta nu s-a refacut, pana nu i-a trecut complet febra musculara. Un muschi care mai are inca febra musculara este un muschi nerefacut si deci degeaba il antrenezi iar. Corpul tau va reactiona si va incerca sa te faca sa te opresti. Daca vei continua pe principiul - "cu cat mai mult si mai des, cu atat mai bine", vei ajunge in timp la supraantrenament, cand corpul tau pur si simplu nu mai vrea; iti piere cheful de antrenament, nu mai ai pofta de mancare, uneori iti scade si forta, te simti fara chef iar starea ta generala devine proasta.
De aceea se spune ca fitnesul si culturismul este un mod de viata, pentru ca trebuie sa obtii o stare anabolica si sa o mentii in fiecare zi, in fiecare ora, in fiecare minut.

Comentarii