Secretul slabirii


Secretul slabirii nu este un secret! Doar ca nu aveti informatiile necesare, nu aveti timp sa incercati sa intelegeti de ce nu puteti slabi sau de ce nu puteti mentine silueta obtinuta cu greu.
Cat timp ti-a luat sa ajungi gras/grasa? Un an, doi, zece? Crezi ca te duci o luna - doua la sala si s-au rezolvat ani de mancat inconstient? Nu, doar simplul fapt ca te duci la sala nu te slabeste, ceea ce faci la sala ( asta daca tu chiar depui efort la sala) este doar un ajutor in slabire si singura metoda pentru a pastra masa musculara si a dobandi formele frumoase. In proportie de 80% din "secret" este dieta, ceea ce mananci. Desigur, conteaza si mostenirea genetica dar orice om sanatos poate dobandi un corp cu care sa se mandreasca. Nu exista scuze in acest sens.

In zilele noastre, majoritatea ajung grasi sau obezi pentru ca nu stiu ce mananca, nu pentru ca mananca neaparat si mult. Da, te asigur, majoritatea chiar nu stiu ce mananca si cat de mult zahar mananca, caci el este principalul inamic, ZAHARUL, NU GRASIMILE! Cu o mica adaugare la grasimi, indiferent ca sunt de natura vegetala sau animala, singurele grasimi daunatoare sunt cele care au fost supuse la temperaturi inalte (prajite, fripte etc). Poate asa iti explici si de ce bunicii nostrii mancau sunca cu ceapa, carnati si multe alte grasimi dar erau sanatosi. Bine, si pentru ca faceau cu mult mai multa miscare decat noi, incomparabil mai multa. Generatiile de acum s-au nascut obosite, o masa inerta care se ingrozeste sa mearga cateva statii de autobuz pe jos. Dar acum ai aplicatii care iti spun ce si cat efort sa faci, nu mai conteaza ce-ti spune propriul corp. Cine stie sa-l asculte, cine l-a folosit pana acum?

Dieta - poti sa-ti amintesti aproximativ ce ai mancat ieri, cate proteine, cate glucide, cate grasimi si mai ales cat zahar sub diferite forme ai consumat? Nu cred, cum nu cred ca a contat pentru tine si nici nu cred ca iti alegi alimentele in functie de continut. Tu, ca majoritatea dealtfel, iti alegi mancarea dupa gust si aici este capcana. Nu poti avea un corp frumos si sanatos ducand o viata haotica si mancand la fel de haotic, e imposibil! Trebuie sa mananci alimente sanatoase, cat mai apropiate de starea lor naturala, neprocesate si nu neaparat pe cele mai gustoase. Iar cand spun "gustoase" ma refer la mancarea dulce si/sau procesata. Asta nu inseamna ca mancarea sanatoasa nu are un gust bun, ba din contra.

Intr-o dieta si pentru o viata sanatoasa, primul de pe lista neagra este zaharul, sau "moartea alba" cum i se mai spune. Conform ultimelor studii, zaharul este suspectat a fi defapt responsabil pentru 80% din cazurile de cancer. Tot el este principalul vinovat in cresterea colesterolului si favorizeaza depunerea grasimilor pe vasele de sange. Provoaca avitaminoze, carii dentare, dezechilibre hormonale, stari de oboseala si duce la obezitate. Deasemenea, toata lumea stie ca este principalul vinovat in producerea diabetului. Zaharul nu are nicio calitate nutritiva, zero! Ofera decat calorii de proasta calitate. Dar de ce este folosit in aproape orice? Pentru gust si pentru ca lumea are impresia ca grasimile sunt daunatoare iar zaharul a venit ca un inlocuitor pentru gustul alimentelor. Sa va dau un exemplu, laptele degresat contine foarte mult zahar pentru a avea in continuare un gust bun. Niciun aliment nu are gust bun daca nu ar avea deloc grasimi si/sau zahar. Dar nu o sa vedeti asta pe eticheta sau o sa gasiti detaliile scrise intr-o forma inselatoare pentru ochiul neexperimentat. Un alt exemplu, o sticla de CocaCola de 2 litrii ti-ar asigura, teoretic, necesarul caloric pentru o zi intreaga, asta daca ne-am lua numai dupa numarul de calorii. Dar si aici este o "poveste" asupra careia o sa revenim putin mai tarziu.
Nici o forma de zahar sau indulcitori artificiali nu este sanatoasa, niciuna, indiferent de ce mai auziti de la anumiti specialisti aparuti peste noapte. Nu, nici zaharul brun nu este sanatos asa cum multa lume are impresia, este doar un zahar colorat. Cautati informatii despre cum se produce zaharul brun si o sa intelegeti singuri de ce nu este nici o diferenta. Daca puneti zahar pe foc, acesta devine maro, ca zaharul brun, credeti ca devine si sanatos?!
Zaharul iti creste brusc nivelul glicemiei si o scade la fel de brusc, nu ofera un flux continuu de energie asa cum iti ofera carbohidratii complexi. Singurele surse sanatoase de "dulce" sunt cele 100% naturale, cum este mierea, fructele proaspete, fructele uscate, anumite legume dar nu si sucurile de fructe. Fructele contin fructoza, este o forma naturala a zaharului dar sucurile din fructe sunt lipsite de fibrele din fruct care ar incetini absorbtia fructozei. Ea singura are un efect asemanator cu al zaharului din comert, nu la fel dar destul de aproape. Deci pentru a va pototli pofta de dulce, mancati fructul intreg, nu doar sucul. Sau beti sucul doar daca ati mancat si altceva, mancare sanatoasa care incetineste absorbtia si ofera un flux constant de energie. Daca esti sportiv pus pe treaba sau daca vrei sa iei in greutate, te poti folosi de mancarurile dulci in anumite momente. Iar cel mai bun moment este cel de dupa antrenament. Zaharul stimuleaza secretia insulinei care este un hormon ce stimuleaza anabolismul. Dupa antrenament ai nevoie urgenta de energie si proteine pentru refacerea tesuturilor musculare iar putin zahar iti ofera energia rapida si favorizeaza absorbtia mai buna a proteinei. De ce credeti ca toate suplimentele pentru masa musculara au zahar?!

Dar vorbim despre slabire si presupun ca ti-am facut cat de cat o idee despre principalul inamic.
Al doilea inamic este reprezentat de carbohidrati dar nu toti carbohidratii. Aici va spun doar sa va feriti in special de produsele care sunt facute din faina alba dar si de cele care au indice glicemic foarte mare. Ca sa va fie mai usor de inteles, vedeti tabelul cu indicele glicemic al alimentelor. Alimentele care se situeaza in partea de sus a tabelului, trebuiesc eliminate intr-o dieta si adaugate cat mai multe din cele cu indicele glicemic cat mai mic, acestea din urma va asigura acel flux constant de energie si nu va creste glicemia peste valorile normale. Dar si carbohidratii trebuiesc scazuti in mod treptat atunci cand esti la dieta, nu brusc asa cum fac majoritatea.

Un corp nu poate supravietui fara proteine dar poate trai doar cu proteine, fara carbohidrati. Ele au rol plastic in organism - de constructie si reparatie. Stiu, multi se sperie cand aud cuvantul proteine dar toti mancam zilnic asa ceva, fara ele ai muri! Cea mai buna proteina pentru corpul uman este in albusul de ou, toate celelalte surse de proteina se raporteaza la acestea in privinta calitatii. Asadar, mancati oua si mai ales oua intregi. Oul este un aliment aproape perfect. Poti citi mai multe aici si aici sau cauti singur articole. Celelalte surse de proteine complete sunt lactatele, carnea si pestele. Daca te duci la sala, in dieta ta ar trebui sa reduci treptat numarul de carbohidrati si sa cresti proteinele, ele pot fi folosite de catre organism si pe post de energie atunci cand nu consumi suficienti carbohidrati.

O alta greseala in alimentatia normala dar mai ales in diete, este eliminarea grasimilor. Grasimile sunt sanatoase si avem nevoie de ele asa cum si o masina are nevoie de ulei. Puteti consuma orice sursa de grasime, animala sau vegetala, atata timp cat nu a fost procesata sau supusa caldurii inalte. Puteti citi aici mai multe detalii si studii asupra grasimilor. Uleiul de masline este printre cele mai bune surse de grasimi de origine vegetala, in special uleiul presat la rece. Dintre grasimile de origine animala gasim galbenusul de ou, grasimea animala neprocesata asa cum este sunca preparata in mod traditional, nesupusa caldurii, untul traditional, laptele gras etc. Deasemenea si nucile, alunele si diferite seminte ofera o sursa buna de grasimi. Dar trebuie sa avem un consum moderat, grasimile ofera 9 calorii/gram fata de aproximativ 4 calorii cat ofera carbohidratii si proteinele. Dar au avantajul ca ofera foarte rapid senzatia de satietate, adica vei manca mai putin ca volum decat daca ai fi mancat ceva dulce.

Foarte importante sunt legumele, cat mai variate si cat mai colorate dar si fructele. Ofera fibre, vitamine si minerale care sunt indispensabile (nu, vitaminele nu ingrasa dar fara ele, multe din procesele din organism nu se pot intampla) si au foarte putine calorii, in special legumele. Intr-o dieta este totusi recomandat sa evitam bananele si consumul prea mare de fructe, mai ales de persoanele care sunt endomorfe.

Organismul uman are pana la 70% apa, deci beti apa din surse cat mai curate. Invatati sa beti apa si nu sucuri sau alte bauturi in afara de apa. Vara puteti sa beti cate o limonada indulcita cu putina miere, nu cu zahar. Despre beneficiile apei gasiti foarte multe articole, nu are rost sa le enumerez eu aici. Dar retineti, cand va este sete sunteti deja deshidratati. In mod normal trebuie sa consumati in mod constant apa, fara sa ajungeti la senzatia de sete. In tarile occidentale oamenii au inceput sa umble cu sticluta de apa dupa ei, oricunde se duc.

Daca te-ai hotarat sa te apuci de slabit si sa mergi si la sala, nu incepe si cu regimul si cu sala in acelasi timp si mai ales cu un regim facut de tine sau citit pe net de pe site-uri la moda. Incepi cu sala si cu mancatul sanatos dar fara restrictii la cantitati, asta pana iti creezi o conditie fizica bunicica, apoi poti incepe sa reduci si din calorii. Daca vei incepe cu ambele, organismul si psihicul tau nu va face fata, de aceea cei mai multi esueaza. Slabitul nu se realizeaza intr-un timp scurt, este un obiectiv de termen mediu - lung. Daca te grabesti vei esua aproape sigur sau vei pati altceva. Asa cum spuneam la inceput, daca ti-a luat ani de zile sa te ingrasi, sa nu crezi ca vei slabi INTR-UN MOD SANATOS in 2-3 luni si apoi poti iar sa mananci ce vrei. Exista pe internet destule variante de produse care-ti promit scaderi fabuloase in greutate intr-un timp foarte scurt dar exista la fel de multe cazuri de imbolnaviri de pe urma acestor metode "minune" de slabit. Pentru a slabi sanatos trebuie sa pui osul si mintea la treaba, nu exista alta cale. Odata atins obiectivul TREBUIE sa continui sa mananci sanatos si pe cat posibil sa faci miscare in continuare. Facand sport metabolismul tau se accelereaza si consuma mai multe calorii chiar si in repaos decat daca ai tine doar un regim. Plus caloriile consumate in timpul sedintelor de fitness. Tonusul tau muscular se imbunatateste, nu mai "atarna carnea pe tine". Masa musculara consuma mai multe calorii pentru intretinerea ei decat grasimea.
Si nu va mai urcati pe cantar, un anumit numar de kilograme nu va garanteaza un corp frumos. Daca aveti oase mai groase fata de altcineva care arata aproximativ la fel, atunci o sa aveti si cateva kilograme in plus. Deci numarul de kilograme nu spune nimic despre aspectul cuiva. Comparati-va cu voi insiva! Cel mai bun cantar este oglinda si ochii celorlalti care se intorc dupa tine.
Slabitul nu este dificil dar sunt multe aspecte complexe. Conteaza dieta in primul rand, antrenamentul pe care-l faci, dedicatia pe care o ai, disciplina alimentara, ambitia, lipsa stresului, odihna de calitate si geneticul. Nu pierdeti noptile si ganditi pozitiv iar rezultatele o sa vina incet dar sigur impreuna cu o satisfactie din ce in ce mai mare. Trebuie sa va dominati corpul, nu el sa va domine pe voi. Slabitul sanatos se face in timp si cu efort sustinut, nu exista retete miraculoase, nu exista scurtaturi.

Iar la final, repet, ca sa fiu sigur ca retineti, nu poti avea un corp frumos mancand haotic si stand in fata televizorului sau a calculatorului. Corpul omului este facut pentru miscare, folositi-l!

Esti ceea ce gandesti si mananci!

Comentarii